mrpear.net logo osobní web jednoho ajťáka
► ČESKY | ENGLISH |
twitter icon twitter icon google plus icon flickr icon 500px icon linkedin icon

Rychlý tip: Jak odebrat/smazat účet z nabídky přihlášení Skype

Někdy se stane, že některá z aplikací nemá určitou funkci, o které se drtivá většina shodne, že je celkem logické, aby tam byla. Přesně taková funkce je podle mě odstranění vybraného účtu ze seznamu nabízených účtů při přihlášení do aplikace Skype. Uživatelsky je tato funkce nepřístupná a bez drobného triku tedy ze seznamu již jednou použitých účtů nic neodstraníme. Ten trik si nyní prozradíme...
Je otázka, zda absence takovýchto funkcí je spíše záměr, nebo náhoda, ale u tak populárních aplikací, jako je právě Skype, mě to vždy zarazí — a zamrzí.
skype_1
Takže jak a kde vlastně Skype ukládá seznam známých přihlášení a vlastně i spousty dalších věcí, například přijatých souborů, které jsou s jednotlivými účty spojeny? Je to jednoduché. Vše je uloženo vždy pod jednou složkou, která nese název dle názvu účtu. Zbývá už jen prozradit, kde tuto složku najdeme:
%appdata%\Skype
Opět tady vidíme použití systémové proměnné %appdata%, která ukazuje do složky, kam se ukládají nastavení aplikací a další specifická data aplikací. Tato konkrétní (%appdata%) je typicky v umístění (od Windows Vista):
C:\Users\Uživatel\AppData\Roaming
Ale je možné, že její umístění je jiné, proto se využívá právě systémová tato proměnná.

Jak odebrat známý účet ze seznamu přihlášení do Skype

Otevřeme tedy umístění této složky. Jedna z možností je otevřít okno Spustit (Win+R), nebo otevřít průzkumníka Windows a do adresy zapsat zmíněnou cestu %appdata%\Skype.
skype_3
Otevře se složka s umístění dat aplikace Skype a mezi několika složkami, které nás vůbec nezajímají, nalezneme i složky, které nesou stejný název, jako zapamatované účty přihlášení.
skype_2
Nyní stačit odstranit jednu nebo více složek pojmenovaných dle účtů, které již nechceme mít na daném počítači v nabídce přihlášení. Pozor.: Nejlépe je, pokud před tímto krokem Skype ukončíme, protože nehrozí uzamčení souborů, které by pak bránilo odstranění celé složky.
Samotný účet Skype tímto samozřejmě nezrušíme, to je snad jasné...
A je to — po spuštění Skype je již seznam chudší o smazané účty...

Související příspěvky

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře...

Co si o tom myslíte?

:
:
(nepovinné a neveřejné, slouží pro případ dalšího kontaktu přes e-mail)
: